Makové buchty

Mák Švestky
52 Makové buchty

Ingredience

  • 350 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 150 ml mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)
  • 1 lžíce citronové kůry
  • špetka soli

Maková náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce moučkového cukru (nebo přidejte i vanilkový cukr)
  • 1 lžička perníkového koření nebo skořice
  • 2 lžíce strouhaného perníku / strouhanky / drcených piškotů

Rumové máslo:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu

Postup

Začneme kváskem. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte v teple 15 minut odpočívat. Mezitím si v míse nebo robotu připravte mouku se špetkou soli, zbytek cukru a promíchejte.

Do této směsi vlijte vzešlý kvásek, dále přidejte žloutky, měkké máslo nakrájené na kostičky a zbývající ingredience na těsto. Ručně nebo v robotu hákem zpracujte hladké, nelepivé, ale pružné těsto. Právě tyto vlastnosti podporuje hladká mouka na kynutá těsta. Nechte pod utěrkou v teple 60 minut kynout.

Nyní je čas na přípravu náplně. V rendlíku pomalu zahřívejte mléko s povidly. Oslaďte a přidejte mák a koření, nechte zhoustnout a nakonec zahustěte perníkem. Nechte před plněním vychladnout.

Vykynuté těsto lehce zpracujte rukou a rozdělte si na váhu asi 50g kousky. Těsto vyjde na 12–14 buchet. Těsto vždy lehce vyválejte válečkem, naplňte asi 2 lžičkami náplně a pevně smotejte. Mezi jednotlivé buchty nakapejte trochu rozpuštěného másla. Nechte pod utěrkou před pečením ještě 15 minut dokynout. Poté pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku