K prosáté mouce přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu. Přísady nejdříve propracujte prsty a pak uhněťte tuhé těsto. Buď se do toho pusťte ručně, nebo za sebe nechejte 8–10 minut pracovat hnětač. Vytvořte hroudu, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice.
Dobře vychlazené máslo dejte mezi dvě folie a rozválejte válečkem do pravidelného obdélníku. Z těsta vyválejte pravidelný obdélník, dvakrát tak velký jako obdélník másla. Máslo na obdélník položte a překryjte tak, aby bylo máslo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválejte do délky tak, aby vznikl úzký obdélník. Ten pak na sebe co nejpřesněji třikrát přeložte. Těsto dejte na 30 minut vychladit do lednice.
Vyndejte těsto z lednice, pár minut počkejte a opět těsto rozválejte na úzký obdélník, těsto složte a dejte vychladit. Celý postup ještě jednou opakujte. Těsto je hotové.
TIP:
Základem listového těsta je listování, které vzniká tak, že mezi jednotlivé vrstvy těsta (tzv. vodánku) vkládáte máslo. Voda v másle se při pečení odpařuje a nadzvedává pláty těsta. Při válení se suroviny (těsto a máslo) nesmí spojit, proto je dobré pracovat rychle a dávat těsto průběžně chladit, aby máslo netálo.
Pro dobrý výsledek budete potřebovat tuk nebo máslo s 20 % vody a 80 % tuku. Ideální jsou takové tuky, které jsou na dotek plastické a zvládnou vyválení do tenké vrstvy.
Vyplatí se základní těsto zpracovat den předem a nechat ho v lednici odležet do druhého dne a teprve pak jej dokončit.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.