Lískooříškové pracny

Vánoce
55 Lískooříškové pracny

Ingredience

  • 300 g hladké mouky (můžete použít klasickou nebo na křehké pečivo)
  • 150 g moučkového cukru
  • 110 g lískových ořechů
  • 200 g másla
  • + formičky na pracny

 

Postup

Začněte přípravou těsta. V hluboké míse prosejte mouku s moučkovým cukrem. Přisypte najemno namleté lískové ořechy a nakrájené změklé máslo. Těsto zpracujte buď hnětačem v robotu, nebo ručně následovně. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Můžete zapojit také techniku frezáže – vetření másla do těsta a opakované roztírání dlaní. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

Po odležení můžete péct. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto napěchujte do formiček na pracny. Díky vysokému podílu másla je těsto kompaktní a není potřeba formičky předem vymazávat. Vždy zaplňte formičku tak ze 2/3 a nechte uprostřed prohlubeň, během pečení trochu naběhnou. Pečte v troubě asi 8 minut. Hotové pracny ještě zatepla vyklepněte z formiček a nechte zchladnout na mřížce.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku