Kynutý velikonoční beránek

Velikonoce

Ingredience

  • 500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
  • 220 ml mléka
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • bílek na potření
  • rozinky a mandle na zdobení

Postup

Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promísíme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme 20 minut vzejít kvásek.

Do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjeme v míse a necháme vykynout zhruba 60 minut (nebo dokud neznásobí objem).

Vykynuté těsto si rozdělíme na dílky podle přiloženého obrázku (nebo podle videa). Celkem budeme potřebovat 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravené bochánky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru beránka. Mezi bochánky necháme mírné mezery, aby mělo těsto trochu místa na kynutí. Potřeme bílkem a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Zakryjeme a necháme dokynout dalších 30 minut.

Připraveného beránka dáme péct do rozehřáté trouby při 170 °C asi 35 až 45 minut. Pokud se některá část beránka vybarvuje rychleji, zakryjeme ji alobalem. Upečeného beránka necháme vychladnout na mřížce. Můžeme ozdobit mašličkou a moučkovým cukrem.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku