Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promísíme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme 20 minut vzejít kvásek.
Do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjeme v míse a necháme vykynout zhruba 60 minut (nebo dokud neznásobí objem).
Vykynuté těsto si rozdělíme na dílky podle přiloženého obrázku (nebo podle videa). Celkem budeme potřebovat 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravené bochánky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru beránka. Mezi bochánky necháme mírné mezery, aby mělo těsto trochu místa na kynutí. Potřeme bílkem a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Zakryjeme a necháme dokynout dalších 30 minut.
Připraveného beránka dáme péct do rozehřáté trouby při 170 °C asi 35 až 45 minut. Pokud se některá část beránka vybarvuje rychleji, zakryjeme ji alobalem. Upečeného beránka necháme vychladnout na mřížce. Můžeme ozdobit mašličkou a moučkovým cukrem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.