Kynuté vdolky

392 Kynuté vdolky

Ingredience

Kvásek:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce vlahého mléka

Těsto:

  • 250 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 velké vejce (+ můžete navíc přidat ještě jeden žloutek)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 200–220 ml vlahého mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 15 g rumu

Na dokončení:

  • litr oleje vhodného pro smažení
  • švestková povidla nebo jiná marmeláda
  • strouhaný tvaroh
  • moučkový cukr

Postup

Na kynuté těsto si připravte nejprve kvásek – trochu mléka, nadrobené droždí a lžíci cukru – a dejte na teplé místo. Nechte 15 minut a kvásek krásně nabude. Pokud se tak nestane, máte vadné nebo starší droždí a je znehodnocené. Vyhoďte je a začněte znovu s novým.

Nyní rozpusťte v rendlíku máslo a dejte stranou zchladnout. Mezitím odvažte do hluboké mísy mouku, přidejte vejce, cukr, rum, máslo a zbylé mléko, nakonec také kvásek. Těsto zapracujte hnětačem – a to pořádně, musí být hladké, jednotné, pružné. Hnětení trvá kolem 5–10 minut. Takto hotové nechte pod utěrkou kynout hodinu na teplém místě nebo v troubě, pokud má program kynutí

Po vykynutí těsto lehce vyválejte na tloušťku až 2 cm. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou tvořte kolečka a pod utěrkou nechte znovu kynout 25 minut.

Vdolky smažte v rozpáleném oleji. Před vložením do oleje vždy udělejte uprostřed vdolku prstem důlek. Podávejte s povidly a zasypané tvarohem. Na talíři můžete také pocukrovat.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku