Kynuté jahodové knedlíky

Jahody Léto

Ingredience

500 g polohrubé mouky Babiččina volba

275 ml vlažného mléka

1 vejce

1 lžíce cukru

20 g čerstvého droždí

špetka soli

čerstvé jahody

 

Na zdobení:

moučkový cukr

rozpuštěné máslo

tvaroh

Postup

Postup na kynuté knedlíky není nijak obtížný a nemusíte se nijak extra stresovat s kynutím ani tvarováním. Těsto totiž v létě kyne velmi svižně a při vaření se navíc knedlíčky pěkně nafouknou, takže nepůjdou vidět žádné nedokonalosti z tvarování.

U náplně se nebojte sáhnout po jiném ovoci – obzvlášť borůvkové knedlíky bývají famózní. U zdobení pak už máte úplně volnou ruku – strouhaný tvaroh, zakysaná smetana, cukr, máslo nebo i čerstvé jahody extra. Vše je povoleno a doporučeno!

 

1) Do mísy robota dejte mouku, lžíci cukru a špetku soli. Promíchejte a uprostřed mouky vytvořte důlek. Přidejte zhruba polovinu mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.

 

2) Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte s pomocí hnětacího háku asi 7 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout asi 60 minut.

 

3) Vykynuté těsto rozválejte na válu na obdélník silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo s pomocí nože rozdělte na čtverce (zruba 4 řady, 6 sloupců). Do každého čtverce dejte jahodu a vytvarujte do tvaru knedlíku. Dejte na pomoučený vál, zakryjte a nechte chvíli dokynout (10 až 20 minut).

 

4) Připravte si větší hrnec s vroucí osolenou vodou. Knedlíky vařte celkem 8 minut, v polovině vaření je otočte. Ihned po vytáhnutí je propíchněte vidličkou, aby neztratily na objemu. Zdobte nakrájenými jahodami, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem anebo i tvarohem.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku