500 g polohrubé mouky Babiččina volba
275 ml vlažného mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
20 g čerstvého droždí
špetka soli
čerstvé jahody
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
tvaroh
Postup na kynuté knedlíky není nijak obtížný a nemusíte se nijak extra stresovat s kynutím ani tvarováním. Těsto totiž v létě kyne velmi svižně a při vaření se navíc knedlíčky pěkně nafouknou, takže nepůjdou vidět žádné nedokonalosti z tvarování.
U náplně se nebojte sáhnout po jiném ovoci – obzvlášť borůvkové knedlíky bývají famózní. U zdobení pak už máte úplně volnou ruku – strouhaný tvaroh, zakysaná smetana, cukr, máslo nebo i čerstvé jahody extra. Vše je povoleno a doporučeno!
1) Do mísy robota dejte mouku, lžíci cukru a špetku soli. Promíchejte a uprostřed mouky vytvořte důlek. Přidejte zhruba polovinu mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.
2) Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte s pomocí hnětacího háku asi 7 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout asi 60 minut.
3) Vykynuté těsto rozválejte na válu na obdélník silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo s pomocí nože rozdělte na čtverce (zruba 4 řady, 6 sloupců). Do každého čtverce dejte jahodu a vytvarujte do tvaru knedlíku. Dejte na pomoučený vál, zakryjte a nechte chvíli dokynout (10 až 20 minut).
4) Připravte si větší hrnec s vroucí osolenou vodou. Knedlíky vařte celkem 8 minut, v polovině vaření je otočte. Ihned po vytáhnutí je propíchněte vidličkou, aby neztratily na objemu. Zdobte nakrájenými jahodami, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem anebo i tvarohem.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.