Těsto:
Suché plody:
Poleva:
V míse smícháme pouze hladkou mouku, droždí a mléko. Krátce zamícháme a necháme dobře zakryté v míse alespoň 1 hodinu kynout. Poté přidáme všechny zbylé ingredience kromě másla a zamícháme. Přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, to trvá alespoň 10–15 minut. Úplně nakonec do těsta opatrně „zabalíme“ sušené plody. Těsto necháme na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu. Po nakynutí těsto opatrně přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník 25 × 20 cm, poté jej po delší straně přehneme zhruba napůl. Vytvarovanou štolu dáme na plech s papírem, potřeme vodou a necháme nakynout do dvojnásobného objemu. Pečeme ve vyhřáté troubě v programu horký vzduch při 160 °C asi 25–30 minut. Před vytažením zkusíme špejlí, zda je štóla upečená i vevnitř. Necháme ji asi 10 minut odpočinout a poté potřeme polevou, kterou jsme připravili dobrým zamícháním všech ingrediencí. Necháme dobře vychladnout a krájíme ostrým pilkovým nožem na tenké plátky.
Autorem receptu je pan Josef Maršálek, děkujeme!
TIP:
Před vytvarováním štóly můžeme doprostřed po celé délce dát váleček ze 200 g marcipánu smíchaného s kůrou z jednoho pomeranče a dále pokračovat podle receptu.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.