na 20 menších koblih:
1. Změklé máslo utřeme důkladně s cukrem do pěny, po jednom do něj zašleháme žloutky a rum. Odlijeme si část mléka, přidáme do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobíme droždí, vše zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do směsi přidáme kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypáváme mouku. Těsto přendáme do robotu a necháme hníst asi 5 minut. Případně se dá těsto uhníst v ruce, ale je to dřina, chce to aspoň 10 minut s vařečkou. Těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačíme kroužky, poklademe džemem. Vykrájíme si kolečka a skleničkou přimáčkeneme k naznačeným kolečkům. Tuhle fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy necháme ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.
3. Rozpálíme si olej a koblihy v něm z obou stran smažíme, pozor na připalování, smažíme spíš zlehka. Začneme jednou stranou a přikryjeme pokličkou, pak odkryjeme, otočíme a dosmažíme. Oleje musí být opravdu plný hrnec, koblihy musí plavat.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.