Koblihy

144 Koblihy

Ingredience

na 20 menších koblih:

  •       500 g mouky Babiččina volba kynuté těsto
  •       250 vlažného mléka
  •       30 g droždí
  •       50 g másla
  •       3 žloutky
  •       2 lžíce rumu
  •       citronová kůra
  •       špetka soli
  •       kvalitní marmeláda
  •       slunečnicový olej na smažení

Postup

 1. Změklé máslo utřeme důkladně s cukrem do pěny, po jednom do něj zašleháme žloutky a rum. Odlijeme si část mléka, přidáme do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobíme droždí, vše zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do směsi přidáme kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypáváme mouku. Těsto přendáme do robotu a necháme hníst asi 5 minut. Případně se dá těsto uhníst v ruce, ale je to dřina, chce to aspoň 10 minut s vařečkou. Těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu.

2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačíme kroužky, poklademe džemem. Vykrájíme si kolečka a skleničkou přimáčkeneme k naznačeným kolečkům. Tuhle fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy necháme ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

3. Rozpálíme si olej a koblihy v něm z obou stran smažíme, pozor na připalování, smažíme spíš zlehka. Začneme jednou stranou a přikryjeme pokličkou, pak odkryjeme, otočíme a dosmažíme. Oleje musí být opravdu plný hrnec, koblihy musí plavat.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku