Jednoduchý světlý chléb s olivami

598 Jednoduchý světlý chléb s olivami

Ingredience

  • 500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce olivového oleje (+ další olivový olej na polévání)
  • 400 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli (nebo více podle vlastní chuti)
  • Hrst černých oliv
  • Hrubá sůl

Použitá mouka

Postup

Do mísy robota nasypte mouku a smíchejte ji se solí.

Do středu mouky udělejte důlek a do něj nalijte mléko.

Přidejte cukr a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut odstát.

Přidejte olivový olej a 5 minut míchejte na vysoký výkon.

Těsto překryjte potravinovou folií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.

Do pekáče (cca 30 x 20 cm) nalijte štědré množství olivového oleje (potřete i stěny) a do něj vyklopte těsto.

Rukama roztáhněte těsto do všech stran, po celé ploše pekáče.

Pokrájejte olivy na poloviny a poklaďte je po celém povrchu těsta. Vždy je mírně zatlačte dovnitř.

Nechte ještě 20 min kynout v teple a poté pečte na  180 °C dozlatova (asi 45 minut). To, zda je chléb hotový, můžete vyzkoušet pomocí špejle.

Ještě horký chléb vyjměte z trouby a polijte olivovým olejem.

TIP: Na čerstvě vytažený chléb můžete nastrouhat také parmazán.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.