Išelské dortíčky

Vánoce
70 Išelské dortíčky

Ingredience

Na těsto:

  • 270 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 200 g měkkého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce kůry z chemicky neošetřeného citronu 

Ingredience na náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 45 g meruňkové marmelády
  • 100 g měkkého másla
  • 1 lžíce rumu

Ingredience k dokončení:

  • 1 tabulka hořké čokolády (50 % kakaa)
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • oříšky podle chuti – lískové, vlašské, mandle

POSTUP

Začněte přípravou těsta. Suroviny si vyndejte nejlépe všechny asi dvě hodiny předtím, než s přípravou začnete. Utřete máslo s cukrem a žloutky v hladkou a světlou pěnu. Poté postupně zapracujte mouku s citronovou kůrou a oříšky. Vytvořte hladké kompaktní těsto. Můžete u toho použít i metodu frezáže, kdy dlaní důkladně vetřete máslo do těsta. Zabalte do fólie nebo voskovaného ubrousku a uložte těsto do chladu do druhého dne.

Po vyndání těsta z lednice zapněte troubu na 160°. Těsto lehce propracujte rukou a nechte je povolit. Teplými dlaněmi se těsto zahřeje a lehce se pak vyválí. Nepodsypávejte moc, nebo ještě lépe vůbec, aby poslední kousky cukroví nebyly příliš moučné.

Vyválejte těsto asi 5 mm vysoké a vykrajujte drobnější kulaté tvary nebo oválky, kytičky a podobně. Pečte asi 8 minut (může se mírně lišit podle velikosti tvarů a vaší trouby).

Polevu připravíte opět vyšleháním másla s cukrem a máslem. Poté přidejte také marmeládu a ořechy. Naplňte zdobicí sáček a plňte jím kytičky nebo kolečka. Slepujte k sobě.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou. Nevařte. Polevou přelijte slepené tvary a doprostřed vždy posaďte oříšek. Udržujte v suchu a chladu.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku