Troubu předehřejeme na 160°C, (jakýkoli) plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na ně ořechy, které cca 15 minut pečeme v troubě, necháme trochu vychladnout a pak je dlaní třeme o plech, tak abychom je zbavili slupek, jde to celkem snadno.
Pro pečení kostek budeme potřebovat plech o velikosti maximálně 20×30 cm, může být i o něco menší, větší ale nedoporučuji, protože dýňová vrstva je tektutější a při větším plechu se více rozlije do stran, takže výška dýňově vrstvy pak nemusí být dostatečná. To byla mimojiné první z chyb, kterou jsem při premiéře tohoto receptu udělal – zvolil jsem obrovský plech, takže dýňová náplň se v podstatě vsákla do těsta a výsledkem byly (vynikající) dýňové sušenky, nikoli kostky. Plech vymažeme kouskem másla a vyložíme pečícím papírem.
Mouku, půl lžičky soli a ořechy rozmixujeme v mixéru, v jiné misce utřeme změklé máslo se 110 g cukru a lžičkou vanilkovéo cukru. Vzniklou směs promícháme se sypkou směsí a vypracujeme hladké kompaktní těsto. Poté těsto rozprostřeme a uhněteme po celé ploše plechu a dáme do trouby na 15 minut.
Mezitím si připravíme dýňovou vrstvu. Já jsem jako hlavní ingredienci použil domácí dýňové pyré (postup podobný jako u výše uvedeného odkazu na recept – upečete dýni a rozmixujete ji, pro využití na dezerty ji osladíte medem, můžete přidat vanilku, a nakonec trochu smetany). Ve velké míse šlehejte vejce, postupně přidejte dýňové pyré, zbylý cukr, skořici, půl lžičky soli. Poté přidávejte mascarpone a šlehejte dokud nebudete mít krémovou konzistenci náplně. Poté náplň vylijte do plechu s předpečeným základem a pečte dalších 30 minut, dokud krémová vrstva neztuhne. Po upečení necháme zcela vychladnout, poté krajíme na kostky o velikosti cca 2×2 cm, nebo dle libosti. Měly byste mít cca 30-40 kostek, dle velikosti.
Před podávání můžete ozdobit každou kostku šlehačkou, čokoládovou polevou, nebo nechat pouze tak jak jsou. Nicméně s trochou šlehačky chutnají kostky mnohem lépe (pro toto množství jsem použil cca 100 ml smetany ke šlehání s 30 g cukru).
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.