500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
215–220 g vody
8 g sušeného droždí
11 g soli
60 g másla nebo sádla
mák, sezam nebo kmín na posyp
hrubozrnná sůl na posyp
Domácí pečivo má své kouzlo, a to platí i pro naše kynuté houstičky. Pokud máte chuť na výjimečnou chuť čerstvého pečiva, které si snadno připravíte ve vlastní kuchyni, nenechte si ujít náš recept.
Do mísy robotu dejte mouku, droždí a sůl. Promíchejte, přidejte vodu a máslo. Použijte hnětací hák a zpracovávejte asi 10–12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte kynout cca 45 minut, nebo dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
Na standardní velikost housek těsto rozdělte po 60 g a z každého uválejte pramen, z něhož následně upletete pletýnku. Housky můžete zaplétat z jednoho, dvou nebo tří pramenů. Podle toho dělte těsto.
Pletýnky dejte na plech (vyložený pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
Troubu nechte předehřát na 230 °C. Pletýnky postříkejte vodou z rozprašovače, posypejte mákem, sezamem nebo kmínem a nechte péct přibližně deset minut do zlatavé barvy. Pokud se housky za tuto dobu neupečou, zkuste zvýšit teplotu a přidat 1–2 minuty, dlouhé sušení jim nesvědčí.
Upečené housky nechte alespoň trochu vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, v mikrotenovém sáčku vydrží měkké i do druhého dne.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.