Domácí houstičky

Pečivo Těsto
121 Domácí houstičky

Ingredience

500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba

215–220 g vody

8 g sušeného droždí

11 g soli

60 g másla nebo sádla

mák, sezam nebo kmín na posyp

hrubozrnná sůl na posyp

Použitá mouka

Domácí pečivo má své kouzlo, a to platí i pro naše kynuté houstičky. Pokud máte chuť na výjimečnou chuť čerstvého pečiva, které si snadno připravíte ve vlastní kuchyni, nenechte si ujít náš recept.

Postup

Do mísy robotu dejte mouku, droždí a sůl. Promíchejte, přidejte vodu a máslo. Použijte hnětací hák a zpracovávejte asi 10–12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte kynout cca 45 minut, nebo dokud se jeho objem nezdvojnásobí.

Na standardní velikost housek těsto rozdělte po 60 g a z každého uválejte pramen, z něhož následně upletete pletýnku. Housky můžete zaplétat z jednoho, dvou nebo tří pramenů. Podle toho dělte těsto.

Pletýnky dejte na plech (vyložený pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Troubu nechte předehřát na 230 °C. Pletýnky postříkejte vodou z rozprašovače, posypejte mákem, sezamem nebo kmínem a nechte péct přibližně deset minut do zlatavé barvy. Pokud se housky za tuto dobu neupečou, zkuste zvýšit teplotu a přidat 1–2 minuty, dlouhé sušení jim nesvědčí.

Upečené housky nechte alespoň trochu vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, v mikrotenovém sáčku vydrží měkké i do druhého dne.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.