Domácí housky

90 Domácí housky

Ingredience

  • 310 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • Lžička cukru
  • 2 lžicky soli
  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 1 vece a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

Postup

Mléko ohřejte na tělovou teplotu a 1/2 odlijte do hrnečku.
Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.

Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený vál a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.

Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo fresh folií.
Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.

Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.

Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučujeme překrýt utěrkou, aby neosychaly).
Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je.

Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu.

Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku