Domácí housky

113 Domácí housky

Ingredience

  • 310 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • Lžička cukru
  • 2 lžicky soli
  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 1 vece a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

Postup

Mléko ohřejte na tělovou teplotu a 1/2 odlijte do hrnečku.
Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.

Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený vál a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.

Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo fresh folií.
Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.

Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.

Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučujeme překrýt utěrkou, aby neosychaly).
Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je.

Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu.

Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

Jarní recepty
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku