Čokoládová babka s lískovými oříšky

Čokoláda

Ingredience

  • 300 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 100 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 25 g čerstvého droždí (více než polovina kostky)
  • citronová kůra

Čokoládová náplň:

  • 1 tabulka hořké čokolády s min. 70 % kakaa
  • 100 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g lískových oříšků (vlašské ořechy, mandle, pekanové)

Medomáslo:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu nebo čekankového či javorového sirupu
  • 1 lžíce rumu

Postup

Začneme kváskem. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte v teple 15 minut odpočívat. Mezitím si v míse nebo robotu připravte mouku se špetkou soli a promíchejte. Do této směsi vlijte vzešlý kvásek, dále přidejte žloutky i zbývající ingredience na těsto. Ručně nebo v robotu hákem zpracujte hladké, nelepivé, ale pružné těsto. Právě tyto vlastnosti podporuje hladká mouka na kynutá těsta. Nechte pod utěrkou v teple 60 minut kynout.

Nyní je čas na přípravu náplně. Ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit čokoládu s máslem a cukrem. Oříšky nasekejte nožem nebo v robotu na menší kousky. Část si nechte stranou k posypání babky. Náplň nechte stranou, aby zchladla a znovu trochu ztuhla.

Vykynuté těsto lehce zpracujte rukou a poté vyválejte asi centimetr vysokou placku ve tvaru obdélníku. Po celé ploše mimo okraje (asi 1 cm kolem dokola) rozetřete čokoládovou náplň a posypte oříškovou drtí. Roládu opatrně srolujte a pevně utahujte. Pokud je náplň tekutá a trochu jí vyteče, ničemu to nevadí, zbytkem potřete hotovou babku ve formě.

Ostrým nožem od jednoho kraje k druhému rozřízněte roládu na dva stejné prameny. Smotejte z nich utažený provaz a opatrně vložte do formy na chlebíček. Je-li potřeba, předem ji vymažte máslem. Posypte zbylými oříšky a nechte ještě naposled kynout 30–45 minut, aby babka rovnoměrně vyplnila formu. Poté pečte v předehřáté troubě 30–40 minut.

Po upečení babku polijte rozpuštěným „medomáslem“ a nechte ji nasáknout. Poté nechte zcela vychladnout na mřížce.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku