Čokoládová náplň:
Medomáslo:
Začneme kváskem. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte v teple 15 minut odpočívat. Mezitím si v míse nebo robotu připravte mouku se špetkou soli a promíchejte. Do této směsi vlijte vzešlý kvásek, dále přidejte žloutky i zbývající ingredience na těsto. Ručně nebo v robotu hákem zpracujte hladké, nelepivé, ale pružné těsto. Právě tyto vlastnosti podporuje hladká mouka na kynutá těsta. Nechte pod utěrkou v teple 60 minut kynout.
Nyní je čas na přípravu náplně. Ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit čokoládu s máslem a cukrem. Oříšky nasekejte nožem nebo v robotu na menší kousky. Část si nechte stranou k posypání babky. Náplň nechte stranou, aby zchladla a znovu trochu ztuhla.
Vykynuté těsto lehce zpracujte rukou a poté vyválejte asi centimetr vysokou placku ve tvaru obdélníku. Po celé ploše mimo okraje (asi 1 cm kolem dokola) rozetřete čokoládovou náplň a posypte oříškovou drtí. Roládu opatrně srolujte a pevně utahujte. Pokud je náplň tekutá a trochu jí vyteče, ničemu to nevadí, zbytkem potřete hotovou babku ve formě.
Ostrým nožem od jednoho kraje k druhému rozřízněte roládu na dva stejné prameny. Smotejte z nich utažený provaz a opatrně vložte do formy na chlebíček. Je-li potřeba, předem ji vymažte máslem. Posypte zbylými oříšky a nechte ještě naposled kynout 30–45 minut, aby babka rovnoměrně vyplnila formu. Poté pečte v předehřáté troubě 30–40 minut.
Po upečení babku polijte rozpuštěným „medomáslem“ a nechte ji nasáknout. Poté nechte zcela vychladnout na mřížce.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.