Chorvatský rohlík – Slanac

115 Chorvatský rohlík – Slanac

Ingredience

Na kvásek:

  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce hladké mouky na kynutá těsta
  • 1 polévková lžíce cukru

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 50 g polohrubé mouky
  • 100 g zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  • 20 g řepkového nebo slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • 125 ml vlažné nebo odstáté vody

Na potírání:

  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1–2 lžíce vlažné vody
  • 1 lžička hladké mouky

Postup

Do mističky nadrobte droždí, cukr a mouku na kvásek, zalijte trochou vlažné vody a umíchejte hutné těstíčko. Nechte 15–20 minut pod utěrkou, než kvásek vzejde.

Mezitím do hluboké mísy nasypte přes síto oba druhy mouky. Přidejte ostatní ingredience včetně kvásku a zpracujte vařečkou těsto. Podle vodnatosti zakysané smetany/jogurtu těsto dolaďte moukou tak, aby nelepilo. Nechte ho pod utěrkou kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Trvá to 40–60 minut.

Po vykynutí přesuňte těsto na vál nebo silikonovou podložku. Rozdělte ho na 10 stejných bochánků a všechny ručně zpracujte. V ruce vyválejte jednoduché hadovité rohlíčky. Nemusí být jeden jako druhý. Skládejte je na pečicí papír s menšími mezerami. Pod utěrkou nechte dalších 20–30 minut kynout.

Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů. Po nakynutí vložte do trouby a dejte na 10 minut péct. Během pečení si připravte směs na potírání. Stačí ze škrobu, soli a mouky umíchat ve vodě hutné těstíčko, které pomalu stéká ze lžíce. Po 10 minutách rohlíky touto směsí pocákejte a nechte ještě 5–7 minut v troubě do zezlátnutí.

Pečte s babičkou a VYHRAJTE Soutěžit!
Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku