300 g žitné hladké mouky Babiččina volba
200 g hladké nebo chlebové mouky
9 g sušeného pekařského droždí
9 g soli
10 g chlebového koření
350 g vody
V míse robotu nejprve smíchejte droždí a část vody. Kvásek nechte pár minut, než začne pracovat. Přidejte obě mouky, koření a další část vody.
Hnětacím hákem zapracovávejte, dokud nevznikne jednotné těsto. Bude lepivé, ale toho se nelekejte. Žitná kostka je tužší chléb, určitě ne nadýchaný ani plný bublin. Když je těsto promíchané, můžete ho ještě trochu opracovat pomocí pekařské stěrky a ujistit se, že nikde nezůstala nezapracovaná mouka.
Chlebovou formu vytřete olejem. Její spodek můžete také posypat drcenými ořechy nebo semínky. Těsto stáhněte do formy stěrkou a rozprostřete. Pečte na 170 °C cca 45 minut, na závěr můžete trochu přidat na teplotě a nechat chléb zezlátnout.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.