Celozrnný žitný chléb

Ingredience

Ingredience na žitný rozkvas:

170 g celozrnné žitné mouky (jemně mletá)

170 g vody

30 g žitného kvasu

 

Ingredience na těsto:

360 g celozrnné žitné mouky (jemně mletá)

340 g žitného kvasu

320 g vody

50 g celých obilných zrn (žito, špalda, pšenice)

50 g vloček (ovesné, žitné)

50 g semínek (slunečnicová)

30 g tmavého žitného sladu

15 g soli

máslo na potření formy

Postup

Zhruba 12 až 16 hodin před pečením (tedy hned ráno nebo naopak večer) si připravte rozkvas. Do mísy dejte žitný kvas, žitnou mouku a vodu. Promíchejte, aby se suroviny spojily. Zakryjte a nechte kynout 12 až 16 hodin při pokojové teplotě.

Obilná zrna dejte rendlíku, zalijte vodou a uvařte na skus. Stačí něco okolo 10 až 15 minut a záleží na typu obilí. Slijte a nechte v cedníku okapat.

Jakmile máte připravený rozkvas, můžete se pustit do výroby těsta. Do mísy dejte připravený žitný kvas (nezapomeňte si kousek odebrat a uschovat), vodu, mouku, předvařená obilná zrna, vločky, semínka, slad a sůl. Těsto promíchejte, aby se suroviny spojily. Nemíchejte zbytečně dlouhou – stačí když bude všechno pěkně rozmícháno.

Formu na chléb vymažte máslem. Pak do ní postupně přendejte všechno těsto z mísy. Navlhčenou dlaní nebo stěrkou těsto zarovnejte a pěkně upěchujte. Těsto by mělo dosahovat asi 2 cm pod okraj. Zasypte semínky, vločkami nebo hrubou krupicí. Zakryjte a nechte kynout 2 až 3 hodiny.

Vykynuté těsto zvětší svůj objem a na povrchu uvidíte praskliny. Asi půl hodiny před koncem kynutí rozehřejte troubu na 250 °C. Vložte do ní formu s těstem a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 °C a pečte dál na celkovou dobu pečení 45 minut. Poté chléb ve formě opatrně vyndejte a samotný bochník nechte volně dopéct dalších 10 až 15 minut. Chléb je hotový, když ve středu dosáhne vnitřní teploty 97 °C.

Pozor, teď to nejdůležitější! Upečený chléb dejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Klidně tomu pár hodin dejte a nebuďte netrpěliví. Chléb si pěkně sedne, na řezu nebude lepit a bude se vám snadněji krájet. Užívejte!

Tipy

Kde koupit slad? Nejblíž je asi Sladěnka – ječměnný slad, který koupíte ve zdravých výživách. Použít ale můžete i melasu nebo obyčejný med.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku