Celozrnný toustový chleba z pšenice

1034 Celozrnný toustový chleba z pšenice

Ingredience:

Na menší chleba/asi 15 plátků: 

Celková doba kynutí 2 hodiny

  • 100g celozrnné žitné mouky Babiččina volba
  • 100g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 1 vejce
  • 30g měkkého másla + rozpuštěné na potírání
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 5g (asi ½ sáčku) pekařského droždí
  • 200ml plnotučného vlažného mléka

Použitá mouka

Postup

Nejprve nechte vzejít kvásek. Do menší misky rozmíchejte těstíčko z pekařského droždí, cukru, lžíce špaldové mouky a asi dvou lžic mléka. Lehce zašlehejte vidličkou a dejte na teplé místo. Pokud je léto, stačí postavit za okno, v zimě můžete použít i radiátor. Že kvásek vzejde, poznáte podle charakteristicých bublinek na povrchu a zvětšení objemu těstíčka téměř na trojnásobek.

Ve velké míse zatím smíchtejte a řádně prosejte mouku. Přidejte sůl a promíchtejte. Utvořte důlek, vyklepněte do něj vejce a na kostky nakrájené měkké máslo. Přilijte zbývající vlažné mléko a kvásek. Vše důkladně prohněťte  nejlépe rukama, nebo kvalitním robotem. Těsto musí být hladké, jednolité, ale jde o chlebové těsto takže je pevné, hutné a rozhodně ne tekuté nebo lepivé. Snažte se nepřidávat další mouku, aby výsledný chlebík zůstal nadýchaný.

Zpracované těsto vraťte do mísy a nechte hodinu až hodinu a půl kynout pod utěrkou. Nyní přejdeme k tvarování chleba.

Vyválejte nebo rukama vytvarujte na vále co největší obdélník. Přehněte jej přes delší stranu napůl a poté zarolujte jako roládu.

Zavinutý chleba vložte do formy. Tu můžete buď vymazat nebo vyložit pečicím papírem. Ve formě bude chleba kynout další půlhodinu. Během této doby chleba krásně formu vyplní a bude rovnoměrný. Začněte předehřívat troubu na 230°C.

Před vložením do trouby potřete celý povrch chleba rozpuštěným máslem. Pečte při takto vysoké teplotě 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 200°C a dopečte dalších 15 minut. Chleba utvoří pevnou nazlátlou kůrku, ale uvnitř zůstane světlý a jemný. S jídlem nemusíte spěchat, chleba vydrží výborný až týden. Když jednou zkusíte vlastní chleba, bude to láska na celý život.

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.