Celozrnné bramborové noky

Brambory
64 Celozrnné bramborové noky

Ingredience

Na 4 porce:

  • 600 g moučných brambor (varný typ C – uvedena váha syrových brambor)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné nebo chlebové mouky
  • 1 celé vejce (případně 2 menší)
  • sůl

Postup

Uvařte brambory ve slupce a poté je zcela vychladlé oloupejte.

Následně je prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli.

Rukama nebo vařečkou vypracujte těsto, které nelepí. Nechte ho pár minut odstát a poté na pomoučeném vále postupně vytvarujte noky, například podlouhlé šišky, malé kostičky nebo kuličky. Skládejte je na pomoučený tác. Abyste měli všechny stejné, můžete si odvažovat těsto po 40 g, než je vyválíte. Dohromady tak z těsta vytvoříte 20 kousků – na každou porci 5.

Noky vhoďte (nejlépe všechny najednou, jestli vám to hrnec dovolí) do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je na talíři můžete zalít omáčkou nebo jako my orestovat na pánvi a promíchat se směsí à la Provence.

 

Zavřít

Newsletter Babiččina volba

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračováním v prohlížení stránek souhlasíte s podmínkami používání, včetně využití souborů cookies. V pořádku