+ borůvky na dekoraci
Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte v hladké těsto. Hotové těsto uložte do lednice na cca 30 min.
Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka, kterými vyložíte formičky na tartaletky. Těsto do nich pečlivě vmačkejte. Po naplnění formiček těstem je uložte na 30 min do lednice, nebo na 10 min do mrazáku.
Předehřejte troubu na 175°C a formičky vyjměte z lednice. Dno každé tartaletky propíchejte vidličkou a pak všechny umístěte do trouby. Pečte dozlatova 10-15 minut. Upečené korpusy na tartaletky nechte vychladit.
Mezitím si můžete připravit náplň: Do hrnce nalijte smetanu, přidejte borůvky a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud se většina borůvek nerozvaří. Rozvar odstavte a nechte vychladnout tak, aby směs nebyla úplně horká.
Než směs vychladne, v míse vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem do pěny. Pěnu po kouscích zašlehejte do borůvkové směsi a až bude vše hladké, vraťte hrnec na sporák. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Za stálého míchání vařte jako pudink do zhoustnutí.
Hotový krém o konzistenci pudinku ještě za tepla nalijte do připravených korpusů (mně to šlo nejlépe pomocí zdobícího sáčku se širokou špičkou). Naplněné tartaletky nechte vychladit a na závěr je ozdobte čerstvým ovocem. Nejlépe chutnají druhý den, když se korpusy odleží a lehce změknou.
TIP: Čím nahradit formičky na tartaletky? Pokud nemáte formičky na tartaletky, můžete použít formu na muffiny. Nevykládejte ji těstem celou, ale asi do 2/3. Vzniknou vám tak malé košíčky.
Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.
Používáme cookies, abychom vám zajistili maximální funkčnost našeho webu a díky analýze provozu a dat neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více zde.