CZ

Základní recept na závin

Závin patří mezi tradiční dezerty. Těsto můžete naplnit jak sladkou náplní (strouhanými jablky, tvarohem, mákem, ořechy), tak i slanou (šunka, sýr).

Každá hospodyňka má svůj vlastní oblíbený recept, ale díky hladké mouce na křehké pečivo jej můžete udělat ještě o něco křupavější.

 

Ingredience

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba/ hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • špetka soli
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 9 lžic vlažné vody
  • máslo nebo vejce na potření

 

Postup

Jednotlivé ingredience smíchejte v míse a zapracujte ve vláčné těsto. Pokud je moc tuhé, přidejte vodu, pokud moc řídké, přidejte mouku. Vytvořte bochánek a nechte odpočinout asi 30 minut. Díky tomu zajistíte, že těsto nepopraská.

Připravte si vál s moukou a těsto vyválejte na tenko.

Vyválené těsto přeneste na široký pruh látky (ideálně větší utěrka), kterou si můžete pomoct při zavinování, aniž by se vám lepilo. Těsto by mělo být tak tenké, že skrz něj vidíte vzor utěrky. Po stranách těsto složte tak, aby náplň nevytékala. Předehřejte troubu na 175 °C a pečte 35-40 minut

Každá hospodyňka má svůj vlastní oblíbený recept, ale díky hladké mouce na křehké pečivo jej můžete udělat ještě o něco křupavější.

Speciální tipy:

  • Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější je výsledný moučník.
  • Děláte-li závin s ovocnou náplní, např. jablky, přisypte do náplně trošku strouhanky nebo kokosu, aby se těsto vespod závinu nerozmočilo.
  • Než začnete závin péct, pomažte ho rozšlehaným vejcem. Ihned po vytažení z trouby jej potřete rozpuštěným máslem, zabráníte přílišnému vysychání.

Související produkt