CZ

Druhy cukru a jak je využít v kuchyni

Základem každého těsta je správně vybraná mouka. A pokud jde o pečení, cukr je jednou z nejdůležitějších ingrediencí, které používáme.

 

Většina z nás si pod pojmem cukr automaticky vybaví drobné bílé krystalky. Jakmile ale pečete více, začnete poznávat další druhy cukru a na co se hodí.

 

Bílý cukr krystal

Bílý řepný cukr je tím nejběžnějším typem cukru, který v kuchyni najdete. Svoji bílou barvu získá během procesu rafinace, a do kuchyně se hodí díky tomu, že je chuťově neutrální. Jeho výhodou je také to, že se jednotlivé krystalky nespojují v hrudky, takže se krásně odměřuje, sype do jídla a rozpouští v koktejlech. Do pečení využijete především cukr krystal a krupice, které se liší velikostí krystalků. Oba se ale hodí do třených a piškotových těst, koláčů nebo třeba k výrobě slaného karamelu. Díky cukru se tuk do těsta krásně zapracuje a můžete tak vymíchat hladké, nadýchané těsto. Svoji roli má ale také u kynutých těst, kde pomáhá vzniku kvásku, aby těsto krásně nakynulo a bylo nadýchané.

 

Moučkový cukr

Je to cukr krystal, který byl velmi jemně rozemlet a smíchán s kukuřičnou moučkou, aby nezhrubl. Díky své jemné struktuře je v kuchyni prakticky nepostradatelný. Nejčastěji ho používáme na zdobení a vylepšení výsledného dojmu našeho pečiva, na pocukrování bábovek, na koblihy, koláčky, do některých druhů sušenek a krémů. Výborně se hodí na cukrové polevy, ale nejvíce ho využijeme právě v období Vánoc na cukroví a jeho zdobení.

 

Hnědý řepný cukr

Hnědý cukr může nabývat různých barev, od světlejší hnědé až po tu tmavou. Odstín je dán množstvím melasy, která byla do cukru přidána. Hnědý cukr vyhledáváme především pro jeho lehce násládlou karamelovou příchuť.  Ten světlejší se často využívá právě pro pečení a do omáček, ten nejtmavší s vysokým obsahem melasy se hodí např. do perníčků.

 

Třtinový cukr

Pravý třtinový cukr je typický svoji zlatavou barvou, vyrábí se z cukrové třtiny a dovážíme ho z tropických oblastí. Na rozdíl od hnědého řepného cukru je melasa jeho přirozenou součástí a je díky tomu bohatý na minerály a vitamíny v ní obsažené. V kuchyni se využívá podobně jako cukr řepný, ale díky výraznější chuti se výborně hodí do orientálních pokrmů, do ovocných salátů a výraznějších dezertů. Např. třtinový cukr demerara se hodí do míchaných nápojů, cukr turbinado patří mezi ty světlejší a používá se ke slazení kávy nebo čaje. Nejtmavší variantou je tzv. muscovado, který patří k těm velmi tmavým, není tolik sypký a krystalky jsou větší než u běžného cukru. Používá se hlavně do dezertů s bohatou chutí, např. do perníčků, kávových dezertů a dochucení orientálních pokrmů.

 

Tipy

  • Na tradiční záviny, perníky a sušenky se výborně hodí také kokosový cukr.
  • Místo cukru můžete doslazovat medem, díky kterému je těsto křehčí a má svoji specifickou medovou chuť.
  • Z bílého nebo třtinového cukru můžete také vyrobit tradiční vanilkový cukr, typický svoji nezaměnitelnou chutí a vůní. Jak na to vám poradí Smoothcooking ve svém receptu
  • Cukr skladujte v suché čisté nádobě, ideálně vzduchotěsné, aby kontaktem s vlhkostí netvrdl.

základem každého těsta je správně vybraná mouka