CZ

Špaldová mouka

Historie

Pěstuje se už tisíce let, ale z českého jídelníčku skoro vymizela. Teď se do něj špalda s velkou slávou vrací, a to hlavně v podobě špaldové mouky. Babiččina volba ji nově nabízí ve dvou variantách – hladké a celozrnné.
Špaldová mouka je i není novinka. Špalda je vlastně staročeský název pro prastarou odrůdu pšenice, jejíž kořeny sahají daleko do evropské historie. Náročné podmínky pro její pěstování a nízká výnosnost však způsobily, že společně s rozvíjejícím se průmyslem byla postupně nahrazena ekonomicky výhodnější pšenicí ozimou a na čas tak upadla v zapomnění.

Recepty ze špaldové mouky
Špaldová

Mouka Špaldová Hladká

Špalda (Triticum spelt) je prastarý druh pšenice.

Mouku můžete použít místo běžné pšeničné mouky v mnoha receptech na pečení vašich oblíbených moučníků.
TIP: Mouku můžete smíchat s pšeničnou hladkou nebo špaldovou celozrnnou moukou v různém poměru podle vaší chuti a získáte tak různé varianty těst.

Hodí se pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva, které získá jemně oříškovou chuť a aroma. Výrobky budou trochu tmavší a méně nadýchané než z pšeničné hladké mouky.
TIP: Hladkou špaldovou mouku lze použít i na kynutá těsta.

Výživové údaje ve 100 g výrobku

Energie
1 474 kJ/348 kcal
Tuky
1,3 g
   z toho nasycené mastné kyseliny
0,3 g
Sacharidy
67 g
   z toho cukry
0,9 g
Bílkoviny
15 g
Sůl
0 g
Špaldová Celozrnná

Mouka Špaldová Celozrnná Jemně mletá

Špalda (Triticum spelt) je prastarý druh pšenice. 

Špaldová celozrnná mouka obsahuje všechny cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku). 

Mouku můžete použít v mnoha receptech na pečení vašich oblíbených moučníků.
TIP: Pokud s pečením ze špaldové mouky celozrnné začínáte, doporučujeme použít 1 díl této mouky smíchaný s 2 díly hladké pšeničné nebo špaldové mouky. Podíl celozrnné mouky v těstě můžete měnit podle vaší chuti a získáte tak různé varianty těst.

Hodí se pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva namísto pšeničné celozrnné mouky. Pečivo získá jemně oříškovou chuť a aroma.
TIP: Výrobky z celozrnné mouky jsou o něco tmavší, hutnější a mají menší objem než výrobky z hladkých mouk.

Výživové údaje ve 100 g výrobku

Energie
1 469 kJ/347 kcal
Tuky
2,1 g
   z toho nasycené mastné kyseliny
0,4 g
Sacharidy
63 g
   z toho cukry
2,4 g
Bílkoviny
15 g
Sůl
0 g
Kde koupit Tabulka použití

Recepty