CZ

Zimní celozrnný perník s ořechy

Doba přípravy: 60 min
16. března 2018
Zimní celozrnný perník s ořechy

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky Babiččina Volba
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky Babiččina Volba
  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 1 hrnek hrubě mletých vlašáků 
  • 1/4 hrnku medu
  • 2 vejce
  • 1 sáček prášku do perníku
  • perníkové koření a skořice podle chuti

 

    Na dokončení: 
  • 1/2 hrnku brusinkového kompotu
  • 1 tabulka hořké kvalitní čokolády s obsahem kakaa 80%
  • 1 lžička másla
  • 2 lžičky smetany ke šlehání
  • 2 lžičky nasekaných vlašských ořechů na posypán

Postup

Předehřejte troubu na 160 stupňů. Všechny suroviny postupně smíchejte v hluboké míse. Začněte suchými surovinami.  Mouky, ořechy, prášek do perníku a skořici postupně rozmíchejte s mlékem, olejem a nakonec přidejte med a vejce.

 

Vymažte pečící formu na dort o průměru  zhruba 19cm. Pečte na 160 stupňů asi 30 minut, kontrolujte špejlí.

 

Hotový perník nechte vychladnout. Poté jej vodorovně rozřízněte. Naznačte si zoubkovaným nožem zhruba polovinu a řežte postupně kolem dokola, až proříznete skrz. Řeznou plochu namažte velkou vrstvou kvalitního brusinkového kompotu. Přiklopte a dejte do lednice na 10 minut.

 

Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Promíchejte s máslem a smetanou. Vyndejte perník z lednice a rovnoměrně jej zalijte čokoládovou polevou. Posypte zbytkem oříšků a před podáváním nechte alespoň na půl hodiny zatuhnout.

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.