CZ

Vánoční dort s tvarohovým krémem

27. listopadu 2017
popecenicko.cz
Vánoční dort s tvarohovým krémem

Ingredience

Na korpus:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 20 g jemně nasekaných mandlí
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 150 ml 30% smetany
  • 100 ml oleje
  • 25 ml rumu + další rum na pokapání korpusů
  • meruňková nebo višňová marmeláda
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Na krém:

  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml 30% smetany
  • 750 g měkkého tvarohu
  •  1 vanilkový lusk
  •  100 g moučkového cukru

 

Na ozdobení :

  • čerstvý rozmarýn
  • domácí sušenky (např. zázvorové)

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru asi 18-20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Dno formy vyložte pečicím papírem.

Připravte těsto na korpus tak, že v jedné nádobě smícháte suché ingredience a ve druhé vyšleháte ty mokré. Smíchejte obě části v hladké těsto a to vlijte do formy.

Pečte asi 30-40 minut, nebo dokud korpus není hotový. To můžete ověřit pomocí špejle.

Hotový korpus nechte úplně vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Dvakrát korpus prokrojte.

Připravte si krém tak, že vyšleháte tvaroh s cukrem a obsahem vanilkového lusku.  Za mírného šlehání přilijte smetanu a poté vyšlehejte krém dotuha.

Sestavte dort. Každý díl korpusu hojně pokapejte rumem, aby byl šťavnatý a potřete marmeládou. Pomocí velké vrstvy krému všechny díly korpusu spojte.

Celý dort potřete krémem a pomocí stěrky ho ze všech stran uhlaďte. Spodní hranu dortu i vršek můžete dozdobit pomocí zdobícího sáčku.

Na závěr dort ozdobte sušenkami a rozmarýnem a poté jej nechte vychladit v lednici.

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.