CZ

České kynuté buchty

27. června 2017
České kynuté buchty

Ingredience

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • ¼ l mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 60 g cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup

V trošce vlažného mléka rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na hustou kaši. Na teplém místě nechte asi během 10 minut vzejít kvásek.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte všechen cukr a špetku soli. Do směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce, nalijte zbylé mléko a kvásek. Vše promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Těsto pořádně propracujte, přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 1–2 hodiny. Během té doby těsto asi 2x promíchejte.

Mezitím si připravte náplně.

Pro povidlovou náplň smíchejte 250 g povidel se špetkou skořice a pár kapkami rumu nebo jiného (třeba višňového) likéru. Přislaďte dle chuti.

Pro tvarohovou náplň smíchejte 400 g tvarohu s pár lžícemi rumu, dvěma žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vmíchejte rozinky a v případě potřeby přidejte cukr nebo citronovou šťávu.

Z vykynutého těsta vyválejte váleček a rozkrojte na stejné plátky. Plátky vytvarujte prsty do tenkých placiček a na každou dejte co nejvíce náplně. Zabalte do uzlíčku a konce zatočte. Položte zatočeným koncem na sádlem vymaštěný pekáček. Každou buchtu ještě ze všech stran potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem. Náplně střídejte a až spotřebujete všechny ingredience, pečte v troubě rozpálené na 170°C dozlatova.

Ještě teplé buchty potírejte rozpuštěným máslem s rumem. Nechejte vychladnout a pocukrujte.

Hladká mouka na

Kynuté těsto

Pšeničná (T530)

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Newsletter

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.