CZ

Kynuté těsto – pusťte se do toho

Mnozí mají před kynutým těstem obrovský respekt, je totiž považováno za jedno vůbec z nejtěžších. Je náladové a často si tak nemůžete být jisti výsledkem. Díky našim tipům jej ale hravě zvládnete.

 

Než začnete

  • Základem je mouka. Ve spoustě receptů najdete mouku polohrubou. Hladká je ale vhodnější. S moukou Babiččina volba na kynutá těsta, která obsahuje dostatek lepku, se můžete do pečení bez obav pustit.
  • Krok číslo dvě je zvolit si správné droždí – musí být hlavně čerstvé a v dostatečném množství (jak jste mohli zjistit v našem předchozím článku).
  • Než začnete, zavřete okna nebo dveře. Ideální teplota pro kynuté těsto je ta pokojová (ca 21 stupňů).
  • Vyberte si kvalitní ingredience a včas je vyndejte z lednice, musí mít také pokojovou teplotu. Takže žádná vejce vytažená z lednice na poslední chvíli.
  • Věnujte těstu čas. Aby se kvasinky probraly a začaly pracovat, jak mají, potřebují k tomu vzduch, vlhkost, teplo a živiny a to vyžaduje čas.

 

Základní kynuté těsto

Ingredience

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • ¼ l mléka
  • 40 g droždí
  • 60 g cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 50 g másla

 

Postup

Jak založit kvásek

Obzvlášť s použitím kostky droždí je dobré se přesvědčit, že je opravdu čerstvé a že kvasinky zajistí kynutí. V zadělaném těstě už může být pozdě.

Kvásek založíte tak, že do trošky vlažného mléka rozdrobíte droždí, přidáte lžičku cukru a rozmícháte v hustou kaši (můžete přidat i lžíci mouky). Na teplém místě nechte kvásek vzejít – bude to trvat asi tak 10 minut.

Jak na těsto

Než kvásek vzejde, smíchejte v míse mouku s cukrem a špetkou soli. Dejte na sůl pozor, zabíjí kvasinky, a proto nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, jinak těsto nenakyne.

V připravené směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte připravený kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte. 

Teprve potom přimíchejte rozpuštěné máslo. Tím, že ho přidáte až na konec, se nevsákne do mouky a těsto pak bude lépe kynout.  Máslo musí být vlažné, aby nespálilo všechny kvasinky.

Těsto zakryjte utěrkou, uložte na teplé místo a nechte kynout.

Kvašením se v těstě vytváří spousta malých pórů a těsto kyne a nabývá na objemu. Pod hodině – dvou nabyde na objemu až dvojnásobně.