CZ

Žitno pšeničný chléb

19. června 2017
Žitno pšeničný chléb

Ingredience

  • 800 g žitné mouky Babiččina volba chlebová
  • 200 g pšeničné mouky Babiččina volba chlebová
  • 5 g kmínu
  • 25 g soli
  • 25 g droždí
  • 30 ml octa
  • 800 ml vlažné vody
  • žitná mouka na vysypání forem

Postup

Do mísy nalijeme vodu a přidáme ostatní suroviny. Promícháme vařečkou nebo pomocí robota a dohladka vypracované těsto necháme v míse 30 min zrát.

Po vyzrání rozdělíme těsto na díly podle velikosti forem. Těsto bude lepivé. Díly rukama zformujeme na válu pomoučeném žitnou moukou do tvaru válečku. Forma má být zhruba z poloviny plná.

Těsto necháme ve formách asi 30 min kynout. Poté chleby ve formách vložíme do zapářené trouby vyhřátě na 250°C (domácí troubu zapáříme tak, že na stěny rozpálené trouby nastříkáme vodu).

Po třech minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, snížíme teplotu na 180°C a pečeme 35 až 40 minut dle velikosti formy, aby kůrka získala tmavohnědou barvu.

Po vyndání z trouby chleby opatrně vyklopíme z forem a necháme vychladnout.

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.