CZ

Velikonoční chleba s kopřivami

18. června 2017
Velikonoční chleba s kopřivami

Ingredience

  • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 350 ml teplé vody
  • 1 pytlík sušené droždí na 500 g mouky nebo 1/2 kostky
  • 2,5 zarovnané kávové lžičky soli
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mladých kopřiv nebo pesto z mladých kopřiv
  • hrst petrželky
  • olivový olej

Postup

Odvažte si mouku, nasypte ji do větší mísy a přilijte vodu. Přisypte do mísy droždí, sůl a pomalu hněťte asi 10 minut. Než je těsto hotové, přidejte ještě hrst vlašských ořechů.

Vezměte větší mísu, nalijte do ní horkou vodu a do ní vložte mísu s těstem a přikryjte utěrkou. Díky teplé vodě těsto rychleji vykyne a po cca hodině zdvojnásobí svůj objem.

 Připravte si formu na pečení chleba (např. jako na biskupský chlebíček). Do ní dejte polévkovou lžíci olivového oleje a mašlovačkou rozetřete po všech stranách. Do formy vložte polovinu těsta a rozprostřete. Přidejte hrst nasekaných mladých kopřiv nebo polévkovou lžíci pesta, navrch ještě nasekanou petrželku a opět rozprostřete a zakápněte lžící olivového oleje.

Na bylinky přidejte zbylou polovinu těsta, rozprostřete a nechte ještě kynout.

Předehřejte si troubu na 180°C. Vršek chleba pokapejte olivovým olejem, posypte ořechy a nechte péct asi 20 minut.

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.