CZ

Vánoční hruškový koláč

18. června 2017
Vánoční hruškový koláč

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
  • 140 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • trošku studené vody

 

Na náplň:

  • 3 hrušky
  • 125 g másla
  • hladká mouka (cca 2 lžíce)
  • třtinový cukr 6 lžic
  • lžička mletého hřebíčku
  • lžička skořice
  • voda

Postup

Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte těsto, které bude dobře držet pohromadě a zároveň nebude moc mazlavé. Uložte ho do lednice.

Na pánvi rozehřejte máslo a zaprašte moukou. Nechte chvíli zasmahnout. Poté přidejte cukr a koření, zalijte troškou vody a svářejte v hustý sladký sirup. V případě potřeby přilijte ještě trochu vody.

Rozdělte těsto na dvě poloviny. Z první vyválejte placku a vyložte s ní dortovou formu (velikost přibličně 28 cm) tak, aby vznikly okraje vysoké asi 3 cm.

Do těsta poházejte pokrájené hrušky (zbavené jadřinců) a přelijte svařeným sirupem.

Z druhé půlky těsta vyválejte druhou placku, do které můžete libovolně vykrájet například hvězdy a přiklopte koláč. Okraje dobře přimáčkněte. Pokud jste nedělali hvězdičky, povrch na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára.

Pečte přibližně 45 min na 220°C prvních 10 min a poté stáhněte na 170°C. Vyndejte až bude povrch zlatavý.

Poprašte koláč cukrem a podávejte

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Newsletter

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.