CZ

Vánočka s mandlemi a brusinkami

Doba přípravy: 70 minut + kynutí
18. června 2017
Vánočka s mandlemi a brusinkami

Ingredience

  • 375 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • brusinky a plátky mandlí
  • moučkový cukr na zasypání

Postup

Mouku přesijte do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte 1 lžící z odměřené dávky cukru, přilijte 50 ml vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.

Poté přidejte zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijte zbytek vlažného mléko, rozehřáté máslo a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta.
Přendejte na moukou zlehka posypaný vál a ještě zapracujte část nasekaných brusinek. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 90 minut.

Poté těsto rozdělte na 5 dílů, utvořte 5 dlouhých válečků a nejprve zapleťte v cop první tři. Pak vezměte zbývající dva a stočte je, přendejte na cop a okraje upevněte.
Potřete vyšlehaným vejcem, zasypte nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě kynout 35 minut.

Poté pečte v předehřáté troubě při 180°C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C a pečte dozlatova, asi 35 minut. Průběžně můžete ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka příliš rychle začala hnědnout, můžete ji přikrýt alobalem.

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.