CZ

Jidáše

18. června 2017
Jidáše

Ingredience

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 70 g krupicového cukru
  • 340 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 žloutky
  • lžička citronové kůry
  • 160 g změklého másla
  • špetka soli

 

Na potření:

  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 50 g rozpuštěného másla

Postup

Mléko ohřejte na pokojovou teplotu a rozdrobte do něj droždí. Vmíchejte vrchovatou lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky. Mísu s mlékem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě odstát 20 minut.

Když je kvásek hotový, přidejte k němu všechny zbylé suroviny na těsto a vypracujte pružnou hmotu. Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rukama propracujte. Odkrajujte z těsta kousky a z každého vyválejte váleček, ze kterého vytvoříte šneky, smotané copánky a další tvary připomínající provaz.

Upletené jidáše nechte ještě 15 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem a poté je pečte v troubě předehřáté na 170°C. Jidáše jsou hotové, když jsou na povrchu zlatavé. Pečení trvá přibližně 15 minut.

Než se jidáše upečou, připravte si směs na potírání. Smíchejte rozpuštěné máslo, rum a med. Horké jidáše ihned po vyjmutí z trouby štědře potřete medovou směsí.

Sdílet
Poslat
Uložit
Tisknout

Vyzkoušejte také

Newsletter

Recepty, tipy a novinky přímo do vaší e-mailové schránky

Odeslat recept e-mailem

Jste s receptem spokojeni? Podělte se o něj s přáteli zasláním receptu na jejich e-mail.